A másik arcod c. könyvem fejezetei

Bácskai Júlia pszichológus "szabadszóműves" A másik arcod

TARTALOM

Előszó. Összegyűrve

1. A jó kislány. Sikeres szocializáció: jól tanul, szót fogad, nem boldog.

2. Megfelelési kényszer. Retteg mások ítéletétől. Drapp kősziklák a gyomorban.

3. Jellemző. Témák, és töprengések.

4. Szex és szolgálat. Alárendelve. Mi kell a jó szexhez? Emlék a női agy fiókjából

5. A gondolatolvasó férfi. Elvárás: találd ki a vágyamat.

6. Homokba dugott fejek, szőnyeg alá söpört tények. Titkok, szorongások.

7. Függök? Vagy felnövök? Érzelmi kötelék. "5 F"- modell. Kamaszlány a fejeden.

8. AHA- élmény a szexben. Az első orgazmus. Érzéki kalandozások.

9. NO-szogatás. BA... Szolid nő. De nem szelíd. Sárkánnyá vált feleségek.

10. Az önfeledt pillanat. Lubickolás.

11. A nő, ha szabad. Boldogabban. Kisimulva.

12. A másik szemszög. A férfi beszélgetési felesége pszichológusával. Összeszedve.

 

 

 Bácskai Júlia pszichológus "szabadszóműves"   A MÁSIK ARCOD

ÖSSZEGYŰRVE. Ez a kifejezés mindenkire érvényes lehet, aki pszichológushoz megy. Összegyűrődött az élete, az arca. Ez a könyv azokról a nőkről szól, akik gátlásokkal küszködnek, kevés önbizalommal, függőségben élnek. A pszichológus látja a benne rejlő másik arcot, az ő szemével kísérjük az úton: hogyan lesz valaki önmagát vállaló, független, szabad nővé. A MÁSIK ARCOD (Ki)talált történet. Lehet, hogy Rólad is szól, vagy valaki másról, akit ismersz. Talán jobban ismered, mint ő önmagát. Az eseményeket a kitalált főhős karakteréhez alakítottam, sokat segített a PSZICHOSZÍNHÁZ közel 200 előadásának színre vitele.

A nevek és a jelenetek a fantáziám szülöttei, a fogantatásnál jelen volt sokéves gyakorlatom, a megtermékenyítésnél sok tanítványom és kliensem. Több valódi történetből íródott ez a könyv. ÖSSZEGYÚRVA. A könyv 2 az 1-ben: még egy regényt olvashatsz A MÁSIK SZEMSZÖG  címmel, a férj beszélgetései felesége pszichológusával. Izgalommal várlak. Juli

     Így készült…

Ebben a könyvben kiteregetem a kártyáimat. Ami felettébb nagyvonalú gesztus tőlem, aki soha nem kártyázott. Nem fárasztottam magam a szabályok tanulgatásával, a nyerni-győzni témakör pedig soha nem motivált. Sok év mondandója került most virtuális papírra.

       A könyv címe volt meg először: A másik arcod. Hogyan változik valaki a pszichoterápia időszakában?  Túlzás lenne azt állítani, hogy a pszichoterápia hatására. A változáshoz ő maga is kell, az elhatározása. A legtöbb ember tudja, mit kellene másképp tennie, ismeri magát annyira, hogy miben javulhatna az élete, csak nem teszi meg a lépéseket. Írjuk le a folyamatot! –mondtam magamnak. Milyen élethelyzetekben jönnél pszichológushoz, mit kérdeznél, mit mesélnél, mit válaszolok? Lassan kialakult a könyv stílusa.

       Új műfaj: fikciós dokumentum- regény? Megjelent előttem egy képzeletbeli nő, aki előadja a gondjait.

       Összegyűrve érkezik. Ettől a pillanattól egyre élesebben látom őt, lesz neve és alakja, szülök neki szülőket, férjet, szeretőket, gyereket. Minden esemény felbukkanásánál végig kell gondolnom, hiteles-e ez a történet ennek a nőnek az életében? Néha megírtam a jövőt, és elé írtam a múltat, amiből az következhet.

        Ismeritek az állatorvosi ló esetét? Igen, akinek a létező összes baja van, hadd tanuljon a medikus. Az én pszichológiai modellem is hasonló, elköveti a tipikus hibákat a férfiakkal: bizalmatlan azzal, aki szereti, nem száll szembe a támadókkal, de veszekszik a hozzá közel állókkal, nehezen nő fel, lassan válik függetlenné.

       Hálás vagyok a kiadómnak, aki szigorúan új könyvet rendelt tőlem. Jól látta: jót tesz nekem a szoros határidő, a legerősebb múzsa számomra, aki lökést ad, a bizalomtól meg szárnyakat kapok, mondanivalóm bőséggel volt. Így elkészült ez a mű, remélem, szeretni fogják.

       A könyvben –akárcsak a pszichoterápiában-, előre nem látható a történet alakulása, ugrálunk a jelenből a múltba és vissza, kéretik a lapok számozása szerint olvasni.

   

       Senkinek a titkát el nem árulom, senkit nem adok ki a nyilvánosság érdeklődésének. Nincs egyetlen esemény sem, ami így történt volna a valóságban, de így is történhetne. Sok nő érezheti majd: róla is szól ez a könyv. Próbálok hétköznapi történetet írni, egyedit, de mégis általánosat.  Összegyúrva.

                                                   Bácskai Júlia pszichológus "szabadszóműves"

http://julizmusok.freeblog.hu/archives/2008/11/02/A_MASIK_ARCOD_uj_konyv_olvasd_es_meselj_rola/

KULTÚRPART. HU KRITIKA http://www.kulturpart.hu/irodalom/6327/osszegyurt_eletek_osszegyurt_tortenete

 

 

Interjú a Bookline- oldalon:  http://bookline.hu/news/news.action?id=1677