Bácskai Júlia Pszichológus „szabadszóműves” életrajza

Reklám szakma után főiskolát végeztem népművelő-könyvtáros szakon, majd pszichológiát az ELTE Bölcsészettudományi Kar Pszichológia szakán.

Iskolapszichológusként alapító tagja voltam az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumnak.

                            

                                                                                                                          

  2000-ben originális műfaj teremtésével PSZICHOSZÍNHÁZ alapításába kezdtem. Forgatókönyvíró-szerkesztő-, rendező-, műsorvezető szakértőként hétköznapi élethelyzeteket tálalok profi színészeknek, akik improvizálnak.   Minden előadásunk önálló premier, zenével. Az előadás végén a nézőkkel is beszélgetek.

 

BÁCSKAI JÚLIA PSZICHOSZÍNHÁZA. Vándorszínház 4 személyre. Improvizáció, hangulatjavítás. Kapcsolat-szerelés, házhozszállítás: pszichoszinhaz.hu@gmail.com             www.pszichoszinhaz.hu                                                                         

 

 Az egészségesek pszichológusa.”

► Klubvezető: szexuális ismeretterjesztő estek a rákospalotai cigány-klubban, szakmunkásklubokban, iskolákban.

► Publicistaként megjelentek írásaim a Magyar Ifjúság, a Családi Lap oldalain, saját rovat évekig a Képes Európában, a Tinában, a Népszabadság Itthon mellékletében (MAGÁNÉLETTAN rovat), a MIX Magazinban, Szabad Földben.  Színházi kritikákat írtam a Pesti Műsor, a Criticai Lapok, a Zsöllye, az Ellenfény és a Premier című szaklapokba. Gyakran hívnak szakértőként a médiába. Napi sorozatom volt a Nap TV-ben és a Satelit televízióban, az MTV-ben, élő adásokban.

                Tagja vagyok a Magyar Újságírók Országos Szövetségének.

 

► „Hivatásos néző” voltam évekig a 25. Színházban, az Egyetemi Színpadon, alternatív műhelyekben.

► Oktatóként: személyiségfejlesztő-, kommunikáció tantárgyak oktatása, pl. a KKDSZ Akadémián, a MÚOSZ újságíró iskoláján, a Szent István Egyetem Jászberényi Főiskolai karán, az Iparművészeti Egyetem kulturális menedzserképző szakán, a TIT József Attila Szabadegyetemen, a Hálózat TV Kommunikációs kurzusán.

► Csoportvezető azon pedagógusok részére, akik a MAGÁNÉLETTAN című tankönyvéből kívánnak tanítani. Akkreditált oktató kurzusok: Van-e neme a kliensnek? (Budapesti Szociális Forrásközpont), Pszichológia-kommunikáció (Posztgraduális képzés)

► Pszichoterapeuta egyéni-és párkapcsolatok feltárásában.

  

Sajátélményű- és kiképző módszertani tanulmányok:

Szabadinterakciós csoport (12 óra)

Imaginatív csoport (12 óra)

Autogén tréning kiképző (25 óra)

Pszichodráma sajátélményű csoport (2 év: 120 óra)

Esetmegbeszélő csoport (12 óra)

Encounter csoport (3 hónap intenzív: 36 óra)

Szupervíziós esetmegbeszélő csoport (1 év: 40 óra)

Maratoni pszichodráma csoportok (18, 8,4,8,8,8,8 óra)

Bioenergetika csoportok (4x4 nap: 40 óra)

Egyéni pszichoterápiás módszertani kiképző (25 hónap, 400 óra)

Krízisintervenciós szupervízió (20 óra)

Menedzserképző Intenzív Tanfolyam (20 óra)

Szexuálterápia- képzés (20 óra)

Pszichodráma szupervíziós kiképző (1 év: 50 óra)

Krízisintervenciós esetmegbeszélő szupervízió (18 óra)

Krízisintervenciós esetmegbeszélő (2 év: 60 óra)

Bioenergetika és pszichodráma kiképző (20, 10, 18 óra)

Szeretetmasszázs-módszertani képzés (8 óra)

Hellinger által vezetett családfelállítás, demonstráció (20 óra), 

Színházi workshop (8 óra)

Táncterápiás képzés (20 óra)

„Weigth-flow contact workshop” (15 óra)

Francois Simon bohócképző tréningje (12 óra)

(kb. 1200 óra összesen)

 

Életrajz, szubjektív

 

 Jó, vidám, puha gyerekkor. Apu énekelve ébresztget: "seggberúgott Tejföl, légy szíves és kelj föl!"

Három dolog a legjobb: a zene, az alvás, a csokoládé --állapítom meg bölcs tízévesként. Szemlélődő gyerek vagyok, aki nyugton ül, nézelődik, gondolkodik, nem érti, mit futkorásznak más gyerekek? Főállású grafomániás vagyok, állandóan írok, dalszövegeket, színdarabokat, cikkeket, könyvet, Naplót és Naplopót.

Élvezkedős kamaszkor, nőnek lenni jó! Anyának lenni még jobb!

Szorongásom csak egy, örökzöld: csak le ne maradjak valami fontos élményről! Jelen voltam a Fiatal Művészek Klubjában, az Amphora klubban, az Illés Klubban, Eötvös klubban és persze az Egyetemi Színpadon. Zsebretett kézzel csavarogni, élményeket gyűjteni: életforma nálam.

 

 

Én csak egy bölcsész-pszichológus vagyok, de sok kaland esett meg velem. Kezdetben volt az a sok szép mese (győzött a kisebb, a gyengébb, a szegényebb), aztán Andersen, Bazsov, Ezeregynap-, Ezeregy éjszaka meséi, Mark Twain. Volt romantika Stendhallal, átment rajtam Puskin és felnőttem Csehovhoz, és hat hét gipsz-kényszer adta a kezembe a 4 kötetes Háború és békét, de addigra, húszévesen, már beleszerettem Fellinibe és átéltem a legjobb filmeket, tobzódtam a rock and roll-ban, Beatles és a Rolling Stones mellett enyém lett a Carmen és szenvedélyemmé vált a Don Giovanni, meg tudtam különböztetni Rossinit Verditől és Haydnt Vivaldidól. Néhány költő is megvolt, rajongtam Villonért, később József Attila és Faludy kapott el, ebben nagy szerepe volt Hobónak, ahogyan őrá is hatott Viszotckij, mindenütt ott voltam, ahol lenni kellett, teaházi beszélgetéseket vezettem, jártam az avantgarde színházakba, elindult az ember agya, hogy mi ez a Kelet-közép Európa, Ottlik Géza, Wajda is az enyém, büszke vagyok Szabó Istvánra, Fábri Zoltánra, Makk Károlyra, Bacsóra, Sándor Pálra, nemigen hagytam ki magyar filmet. Rácuppantunk Hasek és Capek után Hrabalra és Mrozekre, Menzel írva és filmen annyira az enyém mint ahogy Milos Forman se Amerikáé. Egy kis képzőművészet is ártott nekem, Csontváry, Vasarely, Tot, Manet és Monet és fáj, hogy nem láttam élőben a Dávid-szobrot, de kárpótolt Rodin Párizsban.

Megváltozott az életem, amikor kisajátítottam az összes Dosztojevszkijt, 23 év állami oktatása eltörpül az ő emberismerete mellett. Bibliaként ettem nagykanállal a József és testvéreit, hat-nyolc évente újra mást ad és más leszek tőle. Thomas Mann amúgy is szőröstül-bőröstül, de becsúszott Hesse, Heller, Kroetz, Maugham, Singer, Marquez, Márai és Bulgakov is, néhány regényalak Lukáts Andorrá és Csákányi Eszterré változott, az ember ráérez Moliére-re és imádója lesz az öreg Shakespeare-nak, de jött előbb a Nagyítás, a Zabriskie Point és a Száll kakukk fészkére és kicsinyessé vált néhány lázadásunk, meg sem álltunk Kenneth Branaghig, rosszabb napokon elővesszük a Picasso kalandjait vagy Chaplint, megrendülünk Thomas Bernhardttól, nem hagyunk ki egy Kunderát se. Mélyen belém avatkozott Ingmar Bergman, tőle és hozzá egyenes az út Kierkegaard-, Nietzsche-, Kant felé.

Érdekel a színház, ingyen tanulok Peter Brooktól, nézzük azt a hírhedt Sztanyilszlavszkijt, meg miről beszél Artaud a kegyetlen színházban? Fontos helyszín lesz a 25.színház, a Merlin, kell nekem Woody Allen, gazdag vagyok tőlük, célt és értelmet adnak ennek a vicces időnek, amiben létezünk. Hannibál tanár úr, Hanussen eligazítanak, mi a tisztességes.

 

Életrajz, személyes

Köszönöm a három fiúnak, akivel élek, hogy elviselnek, szórakoztatnak. A legnagyobb bűnök egyike: untatni engem. Meg se próbáld! Ha megteszed, akkor azért is jól elszórakozom rajtad: milyen unalmas alak vagy te tulajdonképp!

Köszönetet mondok magamban minden napért, a Napért, nevezheted Hitnek, Alázatnak, természetimádatnak, vallásnak, élet-habzsolásnak.

"Szabadszóműves" ezzel a kifejezéssel határozom meg az újkori identitásomat. Írok, tanítok, színházat-, családot-, terápiát vezetek, mind, mind a szavak csodás erejével történik.